مشاوره تحصیلی به دانشآموزان کمک میکند ویژگیها و استعدادهای خود را بهتر شناخته و به موارد و خصوصیاتی که به آنها توجه نداشتهاند یا میزان توجه به آنها کمتر بوده، بیشتر توجه نمایند. علاوه بر این اطلاعات آنها را در زمینههای مختلف تحصیلی تقویت کرده و در صورت وجود نواقصی در عملکردشان آنها را شناسایی و راهحلهایی برای رفع نواقص ارائه میدهد و به این ترتیب دانشآموزان میتوانند عملکرد بهتری نسبت به گذشته در زمینه درسی داشته باشند و انتخابهای بهتری انجام دهند و اشکالات احتمالی را نیز برطرف کنند.
در امر تحصیل، خانواده و والدین نقش بسزایی دارند به طوری که عامل خانواده از عوامل مهم در زمینه پیشرفت تحصیلی دانشآموز یا وقوع افت تحصیلی است. انگیزهها و علایق تحصیلی دانشآموز در خانواده شکل یافته و به آن جهت داده میشود و مسیری برای هدایت آن فراهم میشود. خانواده سرعت دانشآموز در رسیدن به اهداف تحصیلی را تنظیم میکند.
خانوادههای بدون انگیزه و بدون اطلاع و غیرفعال موجب کاهش سرعت دانشآموزان با استعداد میشوند. بدین جهت در فرایند مشاوره تحصیلی لزوم انجام مشاوره با والدین ضرورت و اهمیت خاصی پیدا میکند. از اینرو لازم است والدین و به طور کلی خانواده نیز اطلاعات کافی از ویژگیها و استعدادهای فرزندان خود کسب نمایند و کمکها و یاری مفیدی برای فرزندانشان فراهم نمایند.